вівторок, 22 березня 2011 р.

Якого птаха боїться песець?

Всім привіт!

Сьогодні я хочу розповісти про дуже цікавого птаха, якого боїться навіть песець, - полярну сову.

Полярна сова мешкає в північних широтах по всій Землі - в Росії, Гренландії, Канаді ... У Канаді полярна сова - особливо шанована. Вона, наприклад, - офіційний символ Квебека.

У полярної сови - ефектна зовнішність. Жовті очі, чорно-біле пір'я. Самці практично повністю білі. А самки - в чорну цятку.


Товсте пір'я, "волохаті" ноги і камуфлююче забарвлення роблять полярну сову добре пристосованою до життя серед вічних льодів і снігів.

Полярні сови зазвичай мешкають в приполярних областях, не нижче 60-ої широти. Тим не менш, це не виключає деяких перельотів. Тварини, на яких полює сова, час від часу переселяються - слідом за ними кочують і сови. Іноді спускаються навіть до досить південних широт. Повідомляється, що їх, буває, бачать і в Техасі, і в Шотландії ... Здатність до міграції - це важлива якість для полярної сови, яке сприяє виживанню. На півночі існує постійна локальна загроза зменшення джерел продовольства унаслідок раптових змін природних умов.

За даними дослідників, предки полярної сови мешкали навіть в Центральній Європі. Але, на жаль, сучасних аналогів в цих областях не виявлено.

Все ж таки в тундрі, напевно, краще, ніж у Європі. Дерев немає, огляд мисливських угідь хороший.

Сови гніздяться на землі, на камені чи вершині невеликий насипу.

Яйця відкладаються в травні. З тим розрахунком, напевно, щоб до суворої зими пташенята вже досить підросли.

Про пташенят піклуються обидва батьки. І обидва - люто захищають гніздо в разі небезпеки. 

Полярні сови - добре озброєні. Тому в битві з двома пікіруючими винищувачами не поздоровиться ні песцеві, ні собаці, ні вовкові, ні іншим любителям пташиних яєць.

Після того, як пташенята підростають, деякі з них залишаються на рідній території, інші ж - мігрують.


За матеріалами 1001chudo.ru

0 коммент.:

Дописати коментар