середу, 6 квітня 2011 р.

Плато Рорайма - дивовижне чудо природи

У Південній Америці на кордоні Бразилії, Венесуели і Гаяни є кілька десятків гір, які називаються тепуї Рорайма (Roraima). Мовою індіанців «тепуї» означає «будинок богів».




Гори ці, зі своєрідними вертикальними схилами і плоскими вершинами, - одні з найдавніших у світі. Вони представляють собою залишки давно зруйнованого плато, складеного з дуже твердого пісковика. Ці важкодоступні, віддалені один від одного гори підносяться над поверхнею, утворюючи химерні, неземні форми. Найвища тепуї у Венесуелі - гора Рорайма (2810 м), яку називають ще «великою синьо-зеленою горою». На вершині її розташоване плато площею близько 30 кв.км.


Над Рораймою постійно висить велика хмара: туман тут - частий гість, і в його похмурої імлі неземні форми скель здаються космічним пейзажем. З живності тут водяться величезні пацюки і чорні жаби в третину пальця величиною. З рослинності - дивовижні комахоїдні рослини ...


Коли пишуть про Рорайму, обов'язково згадують Артура Конан Дойла і його «Загублений світ», населений динозаврами. Ідея роману, - про відкриття плато з доісторичними рослинами і тваринами, - виникла у письменника після експедиції німця Роберта Шомбургка на Рорайма. Експедиція виявилася невдалою, зате фантастичний роман мав великий успіх. А сама Рорайма радує мандрівників фантастичною експозицією, гідною служити природною декорацією для чарівної казки.


І ще Рорайма - це зібрання дивовижних за красою ландшафтів: гори, річки, савани і джунглі прекрасні і по одинці, а вже побачити все це разом - просто диво! .. Здається, що навіть саме повітря цього незвичайного куточка Землі насичене таємничістю і містикою ... Рорайма, як сказав один із щасливих очевидців, - це «знак оклику в кінці речення» ...


Відсутність різноманітного життя на Рораймі тільки додає їй загадковості. Враження таке, ніби ти не перемістився з однієї точки нашої планети в іншу, а опинився в далеких космічних світах. І не відразу визначиш, як же ставитися до навколишнього пейзажу: він такий чудовий, що неможливо відвести погляд.


«Інопланетний пейзаж. Місячний, марсіанський. Ми часто вимовляємо ці епітети, описуючи той чи інший ландшафт. Зазвичай це синонім безжиттєвості, пустелі. І тільки гуляючи по поверхні плато Рорайма - Загубленого Світу, можна впевнено сказати: неземний пейзаж, чужий, інопланетний.




Відчуття того, что ти потраив на іншу планету не полишає: постійні тумани, чорні скелі фантастичних форм, твердолисті рослини з кульками на довгих стеблах, падаючі під землю водоспади, крихітні чорні жаби ... Загублений світ. Світ, в якому легко загубитися, так як людина йому зовсім не належить »...






0 коммент.:

Дописати коментар