четвер, 7 квітня 2011 р.

10 незвичайних фруктів і овочів

Всім привіт!

Сьогодні пропоную вам ознайомитися з найнезвичайнішими овочами і фруктами. До сьогоднішнього дня я навіть не підозрювала, що вони можуть існувати.

Отже, 10 незвичайних сортів фруктів і овочів.






Кожен рік в магазинах з'являються все нові і нові гібридні фрукти і овочі. Подивимося 10 найбільш цікавих фруктів і овочів.

Жовтий кавун

Енергетична цінність: 38 ккал
Корисні елементи: вітаміни А, С
На вигляд - це звичайний смугастий кавун, тільки всередині він яскраво-жовтий. До того ж, крім незвичного забарвлення цей кавун містить зовсім небагато, у порівнянні зі звичайним, кісточок. Такий кавун з'явився на світ в результаті схрещування дикого кавуна, який якраз жовтого кольору, із звичайним. І тепер круглі жовті кавуни вирощують влітку в Іспанії, а овальні - взимку в Таїланді. У Росії теж є жовті кавуни, і родом вони з Астрахані. До речі, жовтий кавун особливо шанують, адже за тайським повір'ями жовтий колір притягує гроші. Кавун цей ніжний і соковитий, правда, не такий солодкий, як червоний.


Фіолетова картопля


Енергетична цінність: 72 ккал
Корисні елементи: вітаміни групи В, вітамін С, калій, магній, залізо і цинк
Нікого не здивуєш картоплею з жовтою, рожевою або навіть фіолетовою шкіркою. Але ось картопля, фіолетова всередині - це щось нове. Її появі ми зобов'язані ученим з Colorado State University, які довго працювали над картоплею з андських високогір'я, поки не отримали видатний фіолетовий колір. Цим насиченим кольором картопля зобов'язана високому вмісту антоціанів, які володіють антиоксидантними властивостями, до речі, що зберігаються після приготування. За смаком фіолетова картопля не відрізняється від звичайної.

Капуста романеско


Плуот


Енергетична цінність: 57 ккал
Корисні елементи: вітамін С, клітковина
Гібрид сливи й абрикоса, плуот названий по першому і останньому складу двох англійських слів: plum (зливу) і apricot (абрикос). Зовні плуот може бути рожевого, зеленого, бордового і фіолетового кольору, а всередині - від білого до насиченого сливового. Кажуть, що з плуота виходить відмінний сік, десерти, домашні заготовки і навіть вино. А в свіжому вигляді це справжні ласощі, адже плуот набагато солодше сливи й абрикоса.

Кавунова редиска

Енергетична цінність: 20 ккал
Корисні елементи: вітамін С, фолієва кислота
Кавунова редиска наче вивернулася навиворіт - малинова він не зовні, а всередині. Зверху ж її покриває біло-зелена шкірка, яка робить її схожою на кавун. За формою і розміром ця редиска схожа на невелику ріпку або редьку, а її діаметр становить 7-8 см. Вона не така хрустка і соковита, як звичайний сорт, і більш тверда. Кавунову редиску рекомендують запікати, робити з неї пюре, додавати до овочів для смаження або в салат.

Йошта

Енергетична цінність: 40 ккал
Корисні елементи: вітаміни С, Р, антоціани з антиоксидантними властивостями
Йошта - плід, який поєднав у собі смородину і агрус. Ягоди йошти майже чорного кольору, розміром з вишню, мають кисло-солодкий смак, трохи в'яжуть і приємно віддають смородиною. Кущ йошти за сезон приносить 7-10 кг ягід, які використовуються в десертах, домашніх заготовках і навіть для ароматизації газованої води. Йошту радять їсти при шлунково-кишкових захворюваннях, для поліпшення кровообігу і виведення з організму радіоактивних речовин і важких металів.

Брокколіні

Енергетична цінність: 43 ккал
Корисні елементи: вітаміни А, С, кальцій, залізо, фолієва кислота, клітковина
В результаті схрещування звичайної брокколі і овоча гайлан (китайська брокколі) вийшла рослина, схожа на спаржу з головкою брокколі на маківці. Брокколіні не має різкого капустяного запаху, трохи солодкувата, з перцевої ноткою, ніжна на смак, нагадує брокколі і спаржу одночасно. Новий овоч містить масу корисних речовин і низькокалорійний. Зазвичай його або злегка обсмажують в олії або подають свіжим, политим маслом.

Неші

Енергетична цінність: 46 ккал
Корисні елементи: антиоксиданти, кальцій, фосфор, клітковина
Неші - це гібрид яблука і груші. Кругле яблуко на смак виявляється соковитою, хрумкою грушею. Колір фрукта - від блідо-зеленого до помаранчевого. Яблукогруша має перевагу перед звичайною грушею: воно твердіше, тому краще переносить транспортування і зберігання.


Юзу

Енергетична цінність: 30 ккал
Корисні елементи: вітамін С
Юзу - гібрид мандарина і ічангской папеди (декоративний цитрус). Жовтого або зеленого кольору фрукт, з горбистою шкіркою, розміром з мандарин, має яскравий аромат і кислий смак. Юзу застосовується в більшості випадків для аромату. У нього приголомшливий аромат - цитрусовий, з нотами хвої і квітковими відтінками. Цедра юзу - одна з найпопулярніших японських приправ. Вона використовується для м'ясних і рибних страв, додається в суп місо, локшину. На основі цедри робляться алкогольні та безалкогольні напої, джеми, сиропи, десерти. Кислий, ароматний і не такий прямолінійний, як лимонний, сік юзу використовується в якості оцту, також він служить основою для популярного соусу понзі.


Жовтий буряк

Енергетична цінність: 50 ккал
Корисні елементи: фолієва кислота, вітамін А, калій, клітковина
Найголовніший плюс жовтого буряка - він не бруднить руки при приготуванні. На смак цей овоч від звичного нічим не відрізняється. Такий же солодкий, ароматний. Листя жовтого буряка можна використовувати у свіжому вигляді для салатів.

0 коммент.:

Дописати коментар