пʼятницю, 29 квітня 2011 р.

15 найкрасивіших мостів планети

Всім привіт!

Сьогодні я пропоную вам оглянути 15 найкрасивіших мостів планети.

1) Міст Дощу і Вітру. Не складно здогадатися з першого разу, що цей міст побудований в Китаї. Цей найбільший у світі критий міст з дерева та каменю, завдовжки аж 288,8 метрів, з'єднує два береги річки Санцзян. Подібні до цього, криті мости, досить часто зустрічаються в провінціях Хунань, Хубей, Гуйчжоу і Гуансі-Чжуанському автономному районі, будучи свого роду візитними картками культури національності «дун», що населяє ці регіони.




2) Rolling Bridge, Англія. Своєрідний розвідний пішохідний міст, придуманий у 2004 році дизайнером Томасом Хезервіком. Згортається кожну п'ятницю опівдні.


3) Міст Пітон, Амстердам. Назва цього мосту говорить саме за себе. Спроектований компанією West 8 і побудований в 2001 році, міст Пітон з'єднує півострів Споренбург з островом Борнео.


4) Понте Веккьо - це найдавніший міст Флоренції і єдиний, що зберіг свій первісний вигляд. Міст стоїть на тому самому місці, де були побудовані три попередніх мосту: міст давньоримської епохи, міст, що був зруйнований в 1117 році, і міст, знесений під час повені 1333.


5) Ересуннський міст. Данія-Швеція. Комбінований автомобільно-залізничний вантовий міст, що плавно переходить в тунель через протоку Ересунн, з'єднує Копенгаген (Данія) і Мальме (Швеція). По мосту прокладена двоколійна залізниця і чотирьохсмугова автомагістраль.


6) Х-подібний міст Олівейра, Бразилія. Міст Олівейра в Сан-Паулу був відкритий в травні 2008 року. Його висота - 138 метрів і утримується він завдяки 144 потужним сталевим тросах. Унікальність мосту в його щоглі-опорі - це єдиний в світі міст з опорою у формі літери X.


7) Віадук Мійо - Автодорожній міст вантової конструкції, що проходить над долиною річки Тарн поблизу міста Мійо в південній Франції (департамент Аверон). Міст є останньою ланкою траси А75, що забезпечує високошвидкісний рух з Парижа через Клермон-Ферран до міста Безьє. Одна з опор віадука має висоту 341 метр - що трохи вище, ніж Ейфелева вежа, і всього на 40 метрів нижче, ніж Емпайр-Стейт-білдінг у Нью-Йорку.


8) Міст "Хвилі Хендерсона" - найвищий пішохідний міст в Сінгапурі. Його висота - 36 метрів. Ця 9-кілометрову споруда з'єднує Mount Faber Park з Telok Blangah Hill Park. В основі мосту знаходяться сім кривих хвилястих ребер із сталі, які по черзі піднімаються над палубою, надаючи мосту форму хвилі. У бічних вигинах мосту влаштовані зручні крісла та лавки, де можна посидіти і помилуватися чудовими видами парку.


9) Міст Тисячоліття (Gateshead Millennium Bridge) - міст у Гейтсхеді через річку Тайн, що з'єднує Північну Англію з Ньюкаслом. Перший у світі міст з гідравлічною начинкою, яка дає можливість нахиляти міст для того, щоб під ним пропливали суду. Конструкція моста нагадує віко величезного ока, яке при русі піднімається і опускається.


10) Міст Фемарн-Бельт, Німеччина-Данія. 19-кілометрове диво інженерної думки, що з'єднує береги німецького острів Фемарн і датського острова Лолланд, поки ще не добудовано до кінця. Закінчення будівництва заплановано в 2018 році. Міст Фемарн-Бельт буде складатися з трьох канатних підвісних мостів, довжина яких повинна скласти близько 725 метрів, тримати їх будуть чотири величезні стовпи, заввишки в 279 метрів.


11) Міст Еразма, Голландія. Відкритий в 1996 році вантовий міст через річку Маас, довжиною 802 метра в центрі Роттердама, з'єднує південну і північну частини міста, перший з боку моря. Завдяки своїй незвичайній конструкції і впізнаваним контурам в народі отримав назву Міст-Лебідь. У найбільш віддаленій від центру міста південній частині мосту є розвідний проліт, який вважається самим великим і важким у всій Західній Європі. Один із головних символів Роттердама.


12) Міст Бандра - Ворлі, Індія. Цей підвісний восьми смуговий міст розташований в Мумбаї і з'єднує західні передмістя з центром міста, тим самим скорочуючи час проїзду від Бандра до Ворлі та центру до 15-ти хвилин.


13) Міст - острів, Австрія. З'єднує два береги річки Мур в австрійському Граці. Був побудований за проектом архітектора з Нью-Йорка Віто Аккончі в 2003-му році. Цей міст зі своєрідним островом по середині, на якому знаходяться зона для прийняття сонячних ванн, ресторан і кав'ярня. У нічний час міст підсвічується.


14) Міст Ханчжоу в Китаї. Має протяжність 36 кілометрів, сьогодні це найдовший міст у світі. Він перетинає затоку Ханчжоу в Східно-Китайському морі і річку Цяньтан в дельті великої річки Янцзи. Міст починається в Джіаксіне на півночі і закінчується в Нінбо, на півдні країни. Головною особливістю мосту Ханчжоу Бей бридж став острів, побудований на платформі посередині затоки. На ньому розміщені готелі, магазини, ресторани і конгрес-центр. Також на мосту є оглядова вежа у формі гігантської перлини заввишки 136 метрів.


15) Міст Баньпо, Південна Корея. Це музичний міст-фонтан у Сеулі. По праву і ліву сторони від проїжджої частини мосту зі спеціальних водорозбризкуючих насадок кожну хвилину назад у річку різнобарвними струменями виливається 190 тонн води. Водорозбризкувачі рухаються, виконуючи «водяний танець». Видовище освітлюється 190 світлодіодами, які змінюють колір. У залежності від того, який ефект необхідно отримати, світлодіоди фарбують воду в той чи інший колір у відповідності зі звучанням музики.


1 коммент.: