пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Найдавніші смітники світу

Це неймовірно, але деякі смітники існують вже декілька десятків століть!

Пагорб Монте-Тестаччо

Пагорб Монте-Тестаччо - найдавніший смітник
У передмістях Риму знаходиться пагорб Монте-Тестаччо висотою більше 35 метрів і діаметром близько кілометра. Цей пагорб утворений з уламків понад 50 мільйонів непотрібної давньоримської тари (амфор), в яких раніше містилося вино і оливкове масло. Для того, щоб позбавитися від неприємного запаху, що супроводжує процес розкладання органіки, римляни посипали гігантську купу сміття вапном. Це звалище росло 4 століття, починаючи з 1 століття до нашої ери, поки захід Імперії не зупинив це «неподобство».

У Середні століття на давньоримської звалищі проводилися лицарські турніри, а ще пізніше - народні свята. Потім на пагорбі розташовувалася артилерійська батарея, яка захищала місто від французів. У більш пізні часи у товщі звалища з'явилися печери, в яких римляни зберігали своє вино.

Смітник у Сидоні

Смітник в Сидоні
У фінікійському місті Сидоні (нині це Ліван) теж можна побачити найдавніше звалище світу, що утворена з багатьох черепашок молюсків, здобували для отримання пурпурної фарби.

Утрамбоване 50-метрове стародавняє звалище було поглинено містом ще за часів існування Римської імперії.

Зараз гігантський сміттєвий пагорб майже повністю забудований будинками і мінаретами. На цьому смітнику навіть розмістилося кладовище.

0 коммент.:

Дописати коментар