середу, 5 жовтня 2011 р.

Дбайлива жаба - диво-мама

Практично кожна мама в людському і тваринному світі піклується про своїх малюків. Але ніхто не може зрівнятися із дбайливо жабою - єдиною у світі твариною, яка виношує своїх діточок ... в шлунку. Так, ось така турботлива мама.

Дбайлива жаба була відкрита в 1973 році, коли на сході Австралії вчені виявили новий вид. Спостереження біологів не виявили ніяких особливостей цього виду жаб, крім одного - вони виношують своє потомство в шлунку. Саме тому ці жаби і отримали таку назву - Rheobatrachus silus (Дбайлива жаба).


Впевнена, що вас (як і мене) цікавить, як же відбувається виношування діточок? Виявляється, у період виношування турботлива мама перестає їсти і її шлунок починає виділяти особливу речовину - простагландин Е2, яке перешкоджає виникненню шлункового соку (тобто не дає діткам перетравитися в шлунку мами :)).

У шлунку дбайливої жаби зазвичай міститься до 40 ікринок, з яких через деякий час з'являються пуголовки. Але, навіть з'явившись на світ, дітки продовжують залишатися в шлунку мами.

У цей період проявляється ще одна особливість дбайливої жаби - замість неї простагландин Е2 починають виробляти самі пуголовки, які покриваються особливою слизом, що містить цю речовину. Подібне явище дуже рідко зустрічається в природі.

Коли дітки підростають (тобто стають справжніми жабенятами), мама виштовхує своїх діток зі шлунку. Правильно, нема чого їм сидіти на шиї в шлунку у матері :).


0 коммент.:

Дописати коментар